12 geheime tips om je geheugen te verbeteren

We leren ons leven lang en toch weten we niet waarom we bepaalde informatie niet kunnen onthouden. Hoe kan dat toch gebeuren? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat ons geheugen zich verbetert?

Het brein voorkomt dat je overladen wordt met overbodige informatie. Nieuwe informatie wordt opgeslagen in het kortetermijngeheugen en niet in het langetermijngeheugen. Wanneer je de informatie of leerstof niet herhaalt, dan zul je die gegevens snel vergeten.

Conclusie? Wanneer je je bepaalde informatie wilt blijven herinneren, moet je proberen de gegevens in je langetermijngeheugen op te slaan. Dit proces moet je niet forceren. De hersenen hebben tijd nodig om informatie te verwerken en verbanden te leggen. Wil je informatie in je langetermijngeheugen opslaan? Dan zul je daar een paar dagen of zelfs weken de tijd voor moeten nemen.

12 geheime tips om je geheugen te verbeteren

1. Probeer te begrijpen wat je leert
Informatie die je begrijpt, onthoud je tot met 9 keer beter.

2. Leer de meest relevante informatie
Zorg ervoor dat je prioriteiten stelt.

3. Begin en einde
Dingen aan het begin en aan het einde van een reeks informatie onthoudt je het beste.

4. Switch je aandacht van het ene naar het andere onderwerp
Vergelijkbare herinneringen vermengen zich met elkaar en veroorzaken een rommeltje in je hersenen.

5. Leer tegenovergestelde dingen
Wanneer je bijvoorbeeld een vreemde taal leert, kun je deze het beste leren is tegenstellingen. Denk bijvoorbeeld aan dag en nacht, donker en licht en zwart en wit.

6. Bouw je eigen ‘ breinpaleis’
Het idee hierachter is dat je bepaalde dingen met een specifieke plaats associeert. Als je bijvoorbeeld in je kamer bent, probeer dan hetgeen dat je leert met je kamer te verbinden. Herhaal dit een aantal keer. Probeer je daarna te herinneren hoe je kamer eruitziet en herhaal de dingen die je hier hebt geleerd.

7. Gebruik steekwoorden
Met behulp van steekwoorden kun je meerdere dingen achtereen leren. Noem een steekwoord, dan denk je automatisch aan een volgend ding.

8. Associeer nieuwe woorden met woorden die je al kent
Deze tip is heel nuttig voor als je een nieuwe taal leert. Je leert iets op basis van wat je al weet.

9. Maak verhalen
Moet je veel informatie leren en onthouden? Maak van alle losse onderdelen een verhaal. Het is hierbij belangrijk dat je de losse stukjes met elkaar, in een bepaald plot, verbindt.

10. Gebruik een tape recorder
Neem de informatie die je aan het leren bent op en luister een paar keer naar de tape. Deze methode werkt het best voor mensen die informatie via audio beter onthouden dan via een tekst, bijvoorbeeld.

11. Visualiseer informatie
Gebruik lichaamstaal wanneer je leert. Dit stimuleert de herinnering van je spieren.

12. Kies alleen de meest relevante informatie
Gebruik geen oude boeken en methodes om informatie tot je te nemen. Waarschijnlijk is er sinds die tijd veel veranderd en het leren van die informatie niet nuttig en regelrechte tijdverspilling.