Creatieve en ecologische alternatieven voor rijst gooien op jullie trouwdag

Het gooien van rijst naar het bruidspaar na de trouwceremonie is een traditie waarmee de gasten de bruid en de bruidegom op symbolische wijze rijkdom en vruchtbaarheid toewensen. Veel koppels besluiten tegenwoordig om het gooien van rijst na hun trouwceremonie over te slaan, bijvoorbeeld omdat rijst ongezond is voor vogels (al schijnt dat weer een mythe te zijn).

Rijst kan natuurlijk wel een rotzooi opleveren, waarover mensen kunnen uitglijden. Om glijpartijen te voorkomen overwegen veel koppels om een leuk, feestelijk en ecologisch verantwoord alternatief over zich heen te laten strooien. Lees hier meer over onze favorieten.

Verse bladeren
Mooie bladeren zorgen voor een mooie afsluiting van de trouwceremonie, zeker wanneer ze verpakt zijn in perkamentachtig papier. Leg ze bijvoorbeeld neer op de stoelen van de gasten. Kies voor bladeren die passen bij de stijl van de trouwerij – denk bijvoorbeeld voor olijfbladeren voor een elegante afsluiter of aan herfstbladeren van de eik of de esdoorn wanneer de trouwerij in de herfst plaatsvindt.

Gedroogde bloemen
Draai pagina’s van bladmuziek in een hoorntje en vul ze met ‘confetti’ gemaakt van gedroogde bloemen. Gebruik ongeveer een halve kop confetti per gast, wanneer je hoorntjes of zakjes gebruikt, of een hele kop wanneer je een mandje of schaaltje aan de gasten geeft.

Verse kruiden
Geurende kruiden zoals rozemarijn, salie en tijm zijn heel geschikt om over het bruidspaar te gooien en dit idee is nog ecologisch verantwoord ook. Bovendien hebben veel kruiden een symbolische betekenis. Kies bijvoorbeeld voor kruiden die passen bij wat jij het bruidspaar wilt toewensen (zoals rozemarijn voor loyaliteit en trouw of voor mint voor wijsheid en deugdzaamheid). Nodig de gasten uit om langs een bar met verse kruiden en schaaltjes te lopen, waar zij de kruiden van hun keuze in een papieren hoorn of een kleine zak kunnen scheppen. Een extra voordeel: gasten kunnen wat kruiden mee naar huis nemen als aandenken aan de bruiloft.

Rozenblaadjes
Een idee waar we gek op zijn: geef de gasten iets te doen als ze plaatsnemen en wachten tot de ceremonie begint. Plaats een bar naast de ingang en nodig gasten uit om een papieren hoorn te vullen met verse bloemblaadjes. Laat hen kiezen uit bloemblaadjes in de kleuren van jouw bruiloft, dan ben je verzekerd van bijzondere foto’s.

Gedroogde lavendel
Een ander mooi en geurig idee: vul hoorntjes van papieren onderleggers met gedroogde lavendelknopjes voor de gasten om na de ceremonie te laten gooien naar jou en jouw partner.

Milieuvriendelijke confetti
In plaats van rijst of papieren confetti kun je ook zakken van kraftpapier met biologisch afbreekbare confetti vullen. Biologisch afbreekbare confetti is waterabsorberend en is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Plaats ze samen met een kleine versie van het ceremonieprogramma op de stoelen van de gasten.