Last van een slechte adem? Dit kan wijzen op de volgende 7 gezondheidsproblemen

Wanneer je last hebt van een slechte adem is dit heel vervelend. Je kan er behoorlijk onzeker van worden. Misschien wordt dit wel zo erg dat je sociale leven eronder te lijden krijgt. Een slechte adem is zeker niet iets wat je moet negeren. Dit vervelende kwaaltje kan een aanwijzing zijn dat er iets aan de hand is in je lichaam. Hieronder lees je 7 gezondheidsproblemen die gepaard kunnen gaan met een slechte adem.

1. Slecht werkende lever
Een slechte adem kan komen door een leveraandoening. Wanneer er een ontsteking in de lever is kan deze enzymen uitstoten die in het bloed terecht komen. Via je bloedsomloop komt dit in je longen terecht waar je lichaam het uitademt. Dit heeft een zwavelachtige geur.

2. Verkoudheid
Wanneer je last hebt van een verkoudheid kan je ook gemakkelijk last krijgen van een slechte adem. Wanneer slijm zich ophoopt kunnen afvalstoffen niet meer verwijderd worden. Het slijm is een uitstekende basis voor bacteriën die weer een slechte adem voortbrengen.

3. Ketoacidose
Ketoacidose is een stofwisselingsziekete die vaak voorkomt bij mensen met diabetes. Het lichaam produceert in dit geval chemicaliën zoals ketonen, die een vreemde geur in uw adem te produceren. De geur wordt vaak omschreven als “fruitig”. Ketoacidose kan ook veroorzaakt worden door verhongering en overmatig alcoholgebruik.

4. Tandproblemen
Een ontsteking van het tandvlees is een veel voorkomende oorzaak van een slechte adem. Er hopen zich dan bacterieen op in de mond die de vieze geur veroorzaken. Ontstoken tandvlees ontstaat door een slechte mondhygiene en tandbederf. Goed poesten dus!

5. Uitdroging
Wanneer je een droge mond hebt zal je als snel last krijgen van een slechte adem. Dit is ook de reden waarom je met name in de ochtend hier last van hebt. Zorg dus dat je genoeg drinkt zodat je gehydrateerd blijft. Het speeksel in je mond is namelijk enorm belangrijk om een slechte adem tegen te gaan.

6. Ontstekingen
Er kunnen kleine ontstekingen in je mond ontstaan die de oorzaak zijn van je slechte adem. Denk aan koortsblaasje, aften en schimmelinfecties. Bacteriën, die de slechte geur veroorzaken, zijn dan continue aanwezig in je mond, hoe schoon je het ook houdt.

7. Stress
Ook stress kan een oorzaak zijn van een slechte adem. Door stress kan je namelijk last krijgen van een droge mond.

Wanneer je last hebt van een slechte adem en je maakt je zorgen over je gezondheid, dan kan het slim zijn om je huisarts of tandarts te raadplegen.