Opgelet: 9 symptomen van een schildklieraandoening die je niet mag negeren

2. Gewichtsveranderingen
Onverklaarbare gewichtsafname of -toename, kan een symptoom zijn van een schildklieraandoening. Wanneer je schildklier te langzaam werkt maakt deze te weinig hormonen aan. Hierdoor kan je gemakkelijk zwaarder worden. Heb je juist te maken met een over actieve schildklier dan loop je het risico juist gewicht te verliezen. In beide gevallen moeten de veranderingen in je gewicht plaatsvinden zonder dat je je levensstijl drastisch verandert. Kom je dus aan terwijl je gezond eet en veel sport of val je juist af terwijl je even veel eet en sport als je normaal gewend bent dan kan dit komen door je schildklier. Wanneer je onverklaarbare gewichtsverandering merkt, zou je je schildklier eens moeten laten onderzoeken.

3. Huid en haar
Je huid en haar geven vaak een goede indicatie van je gezondheid. Merk je dat je haar dunner wordt of valt je haar plotseling veel sneller uit dan normaal? Dan kan dit het gevolg zijn van een schildklierprobleem. Lage niveaus van het schildklierhormoon kunnen je haargroeicyclus verstoren en meer haarverlies veroorzaken dan normaal. Dit kan je merken aan het haar op je hoofd maar bijvoorbeeld ook aan je wenkbrauwen, wimpers of andere plekken op je lichaam.

Een overactieve schildklier kan ook haarproblemen veroorzaken. Bij hyperthyreoïdie kan het zijn dat je alleen op het hoofd dunner haar krijgt. Dit komt gedeeltelijk doordat je huid van een te snel werkende schildklier erg droog kan worden. Deze veranderingen in je huid kan je over je hele lichaam merken. Krijg je last van een zeer droge, schilferige huid, verminderd zweten en een verandering in je huidskleur? Dan kan dit komen door een overactieve schuldklier.

4. Angst of depressie
Een verminderde schildklierhormoonproductie heeft een negatieve invloed op het gehalte aan serotonine, een hormoon dat bekend staat als een ‘gelukshormoon’. Als er geen goede balans is in deze hormonen kan iemand plotselinge humeurveranderingen ervaren, milde tot ernstige depressie, of paniekaanvallen hebben. Hoewel depressie of angst kunnen wijzen op een schildklieraandoening, zijn deze symptomen op zichzelf niet voldoende om te concluderen dat dit ook inderdaad de oorzaak is.

Lees snel verder op de volgende pagina.