Dat is schrikken! 7 Televisie jeugdhelden vroeger en nu

Wie zat er niet als kind uren per week aan de buis gekluisterd? Het mocht niet altijd van mijn ouders maar het liefst kroop ik na school direct op de bank om mijn favoriete programma’s te kijken. Ook de zaterdag ochtend was een heel goed televisie moment.

Naast cartoons was ik als kind ook dol op de Nederlandse kindertelevisie zoals Samson & Gert, Kloontje en Bassie & Adriaan. Ben jij ook benieuwd hoe al die jeugdhelden van vroeger er tegenwoordig uitzien? Scroll snel verder en ontdek hoe erg (of niet) ze zijn veranderd.

1. Ernst & Bobbie

Ernst Bobbie en de rest is een jeugdserie die vanaf 1998 te zien is op de Nederlandse televisie. De kinderserie wordt vaak vergeleken met een andere duo wat in deze lijst terugkomt, Bassie en Adriaan. Niet zo gek, want beide series lijken enorm veel op elkaar. Ernst is de slimme van het stel en Bobbie schopt alles in de war met zijn oneindige vrolijkheid.

Sinds 2004 zijn er geen nieuwe afleveringen meer gemaakt maar de afleveringen worden wel nogsteeds herhaald. Benieuwd hoe Erik van Trommel (Ernst) en Gert-Jan van den Ende (Bobbie) er nu uitzien? Ze zijn wat jaartjes ouder maar nog steeds herkenbaar toch?

2. Kloontje het Reuzenkind

“Hallo ik ben kloontje en ik ben al 5 jaar. Ik lust heel veel ijzen en ik eet ze door elkaar”. Herinner je je dit liedje nog? Het blijft gegarandeerd de hele dag in je hoofd zitten wanneer je het weer hoort.. Kloontje het Reuzenkind was een personage uit het inmiddels failliete attractiepark “Het Land van Ooit”. Kroontje had ook haar eigen televisieserie waarmee ze vanaf 1993 pas echt bekend werd.

In de serie werd de rol van Kloontje vertolkt door Natasha van Maanen. Natasha begon als Kloontje toen ze 22 jaar was. De inmiddels moeder van 2 is behoorlijk verandert en maakt nu voorstellingen voor de Efteling.

3. Samson & Gert

R0020_A0000_54819

Wie kent dit vrolijke duo nu niet! Sinds 1992 vermaken Samson en Gert Nederlandse kinderen met gekke verhalen, leuke liedjes en een bel die waarschijnlijk nog steeds stuk is. Sinds 2006 worden geen nieuwe afleveringen meer gemaakt maar tot de dag van vandaag worden herhalingen uitgezonden.

Gert heeft in al die jaren behoorlijk grijze haren gekregen. Vind je het gek met constant een hond die geen woord normaal kan uitspreken, een burgemeester die het liefst de hele dag modelvliegtuigjes in elkaar zet en een kapper die opera zing over de vloer. Samson daarentegen ziet er nog fantastisch uit! Geen rimpeltje of grijze haar te bekennen!

4. Meneer Aart

Toen ik klein was (ergens tussen Waku Waku en de Spice Girls), was ik als de dood voor meneer Aart. Zodra hij in beeld kwam dook ik achter een kussen. Sinds 1984 woont meneer Aart in Sesamstraat. Hij is altijd lichtelijk chagrijnige en vindt dat alles vroeger veel beter was. Hij moppert ook constant op Tommie, Ieniemienie, Purk en Pino, die hij steevast “Pienjo” noemt.

Inmiddels is meneer Aart een man naar mijn hart. Want ‘ja’ vroeger was alles beter en een onderbroek draag je inderdaad niet op je hoofd Tommie! Met de jaren werd meneer Aart wel steeds wat milder en inmiddels heeft hij meer de rol van wijze opa dan nare buurman op zich genomen.

5. Rembo & Rembo

Een beetje gek was dit programma van Villa Achterwerk wel. Rembo & Rembo werd van 1987 tot 1995 uitgezonden. Het programma bestond uit verschillende absurde sketches die werden aangekondigd en bekritiseert door Rembo & Rembo (Theo Wesselo en Maxim Hartman).

Theo en Maxim zijn inmiddels heel wat jaren ouder maar zeker nog herkenbaar. Theo verdween nadat deze show stopte van de Nederlandse televisie. Hij schrijf nu liedjes. Maxim is niet van TV weg te denken! Wil je dolgraag weer even je jeugd herbeleven? Het hele archief van Rembo & Rembo staat via de VPRO online! Whoehoe!

6.Ome Willem

‘Luister even wat ik roep, lusten jullie ook een… Broodje poep?’ Iedereen kent Ome Willem. Tussen 1974 en 1989 werden meer dan 200 afleveringen gemaakt. In 2000, 2004 en van 2007 t/m 2012 werden de shows in de ochtenduren in de zomervakantie herhaald waardoor nog een hele generatie is opgegroeid met deze gekke oom en zijn geitenbreiers.

Edwin Rutten (Ome Willem) heeft inmiddels de leeftijd van 74 bereikt maar hij blijft voor mij voor altijd Ome Willem.

7. Bassie & Adriaan

“Allememachies” dit duo mag zeker niet ontbreken. Bassie en Adriaan zijn al voor verschillende generaties echte jeugdhelden. De clown en acrobaat gaan al sinds de jaren 0 op avontuur. In de jaren 80 en 90 domineerden ze de kindertelevisie. Wie is er trouwens niet als kind op vakantie gegaan terwijl de liedjes van Bassie en Adriaan uit de autospeakers galmden?

Soms verschijnen de broers nog als Bassie en Adriaan. Zo speelden ze in 2015 nog in de bioscoopfilm Keet & Koen.