Zweetvoeten? Dit kan je er tegen doen!

De zomer staat voor de deur! Heerlijk natuurlijk maar dit warme weer brengt voor sommige een vervelende bijzaak mee, zweetvoeten.. Hier wordt natuurlijk niemand vrolijk van. Maar je kan iets tegen die nare zweetvoetengeur doen. Zo kan je onbezorgd van de zomer genieten.

1. Wassen!
Zweet zelf stinkt niet. Het zijn de bacteriën op je huid en in je kleding / schoenen die de onaangename geur produceren. Wanneer je deze bacteriën aanpakt voorkom je ook de zweetlucht. Was dus vaak je voeten, desnoods meerdere keren per dag, met water en zeep. Droog je voeten altijd goed af, ook tussen je tenen!

2. Kies de juiste schoen
Draag het liefst open of goed geventileerde schoenen. Probeer plastic, rubber, kunststof en nylon te vermijden. Deze stoffen zorgen ervoor dat je juist meer gaat zweten. Zorg er ook voor dat je iedere dag schone sokken draagt. Kies daarnaast altijd voor sokken van katoen. Deze voeren het vocht beter af.

3. Jodium
Wanneer je die zweetgeur echt grondig wil aanpakken kan je een jodiumscrub gebruiken. Dit kan je gewoon bij de drogist vinden (soms onder de naam povidon jodium zeepoplossing). Laat dit mengsel een kwartiertje intrekken en spoel het daarna goed af. Een knappe bacterie die deze behandeling weet te overleven. Niet alleen bacteriën leggen met deze zeep het loodje, ook schimmel en virussen zijn niet teen jodium opgewassen. Hetze scrub werkt dus ook goed tegen voetschimmel en zwemmerseczeem.

4. Azijn en zuiveringszout
Twee andere middeltjes die kunnen helpen tegen zweetvoeten zijn zuiveringszout en azijn. Maak een lekker voetenbadje door een scheutje azijn of een eetlepel zuiveringszout in lauw water op te lossen. Even een kwartiertje relaxen met je voeten in dit badje en je voeten ruiken weer fris!

5. Schoenen uit!
Wanneer je last hebt van zweetvoetengeur is het uitdoen van je schoenen juist iets wat je liever niet doet. Toch is het juist heel goed om zo min mogelijk je schoenen aan te houden. Laat de boel maar lekker doortochten!

6. Er zijn speciale voeten deodorants
Misschien heb je hier al eens van gehoord, maar er bestaan speciale deodorants voor je voeten. Deze hebben een antibacteriële werking en bieden je bescherming tegen schimmels. Daarnaast remt het de zweetproductie.